Το 2ο Διακρατικό Συνέδριο DISCUSS LEARNING 2020 πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά και χωρίστηκε σε 4 ημέρες, από τις 9 έως τις 12 Νοεμβρίου 2020 στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Επαγγελματικών Δεξιοτήτων. Τέθηκε υπό την αιγίδα της Γενικής Διεύθυνσης Σπουδών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υ.ΠΕ.Π.Θ. καθώς και του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά. Στόχος του συνεδρίου ήταν να αναδείξει τη σημασία της διασφάλισης ποιότητας στην εκπαίδευση, με έμφαση στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση και εστιάζοντας στο επίπεδο του οργανισμού κατάρτισης και στις εκπαιδευτικές πρακτικές. Εξετάστηκαν θέματα διασφάλισης και βελτίωσης ποιότητας των δομών που παρέχουν επαγγελματική εκπαίδευση (εκπαιδευτικών δομών και επιχειρήσεων), αλλά και θέματα βελτίωσης των εκπαιδευτικών πρακτικών, κυρίως μέσα από τη χρήση της τεχνολογίας.

Και το 2ο συνέδριο σημείωσε μεγάλη επιτυχία, με περισσότερες από 370 συμμετοχές εκπαιδευτικών και στελεχών επιχειρήσεων από την Ελλάδα και την Ευρώπη. Στο συνέδριο μίλησαν έγκριτα στελέχη του εκπαιδευτικού και επαγγελματικού κόσμου από την Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως ο Ανδριανός Μιχάλαρος, Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά, ο Θεόδωρος Γράσσος, Γ.Γ. του European Association of Institutes for Vocational Training, ο Δημήτριος Κυριακός, Ειδικός Γραμματέας της ΠΑΝΕΔΔΙΕΚ, καθηγητές πανεπιστημίων και εξειδικευμένοι εκπαιδευτές της IDEC A.E.

ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Σε μια εποχή που μιλάμε για την αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και για την ανάγκη αύξησης της συμμετοχής των μαθητών στο θεσμό και τις δομές της επαγγελματικής εκπαίδευσης, το θέμα της ποιότητας αναδεικνύεται συνεχώς. Το θέμα της ποιότητας, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης είναι πολυεπίπεδο. Η ποιότητα αφορά το εκπαιδευτικό σύστημα, τον εκπαιδευτικό οργανισμό, τις εκπαιδευτικές μεθοδολογίες και εργαλεία και τους εργαζόμενους, εκπαιδευτικούς και στελέχη της εκπαίδευσης.

Ο στόχος του συνεδρίου είναι να αναδείξει τη σημασία της διασφάλισης ποιότητας στην εκπαίδευση, με έμφαση στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση και εστιάζοντας στο επίπεδο του οργανισμού κατάρτισης και στις εκπαιδευτικές πρακτικές. Θα εξετάσουμε θέματα διασφάλισης και βελτίωσης ποιότητας των δομών που παρέχουν επαγγελματική εκπαίδευση (εκπαιδευτικών δομών και επιχειρήσεων), αλλά βελτίωση των εκπαιδευτικών πρακτικών, κυρίως μέσα από τη χρήση της τεχνολογίας.

Το συνέδριο θα πραγματευτεί επίσης την επίπτωση της πανδημίας του Covid-19 στην επαγγελματική εκπαίδευση, την αναδυόμενη ανάγκη για οργάνωση πρακτικής άσκησης ή και μαθητείας με τη μορφή τηλεργασίας και τη χρήση νέων τεχνολογιών στη διδασκαλία από απόσταση.

Απευθύνεται σε στελέχη, εκπαιδευτές και εκπαιδευτικούς Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, σε στελέχη επιχειρήσεων, οι οποίες προφέρουν ή δύναται να προσφέρουν θέσεις Πρακτικής Άσκησης ή Μαθητείας, φορείς χάραξης πολιτικής στον τομέα της ΕΕΚ.

Θα διεξαχθεί στις 9-12 Νοεμβρίου 2020, κατά τη διάρκεια του European Vocational Skills Week 2020, εξολοκλήρου online. Θα περιλαμβάνει παρουσιάσεις και εργαστήρια, ενώ θα υπάρχουν συνεδρίες για ερωτήσεις και συζήτηση.

Πιστεύουμε ότι το συνέδριο θα συμβάλλει στο διάλογο σχετικά με την ποιότητα στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, και στην δημιουργία κουλτούρας ποιότητας σε επίπεδο οργανισμού και επιχείρησης, με απώτερο σκοπό τον εκσυγχρονισμό της και τη βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

Στοχοι

Ο βασικός σκοπός του Διακρατικού, Διαδικτυακού Συνεδρίου είναι αρχικά η ενημέρωση ως προς τη σημασία της Ποιότητας σε Οργανισμούς και Στελέχη Επαγγελματικής Εκπαίδευσης & Κατάρτισης,

Οι επιμέρους στόχοι της ημερίδας είναι:

  • Ενημέρωση των ενδιαφερόμενων μερών σχετικά με τα Κέντρα Επαγγελματικής Αριστείας
  • Ενημέρωση σχετικά με τα ευρωπαϊκά πλαίσια μαθητείας
  • Προώθηση εφαρμογής καινοτόμων εκπαιδευτικών, ψηφιακών εργαλείων & προγραμμάτων

Προγραμματα Erasmus+

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας θα παρουσιαστούν δράσεις και αποτελέσματα από τα πιο κάτω συγχρηματοδοτούμενα έργα Erasmus+ ΚΑ2 Στρατηγικές Συμπράξεις για την ανάπτυξη της καινοτομίας στον τομέα της ΕΕΚ, που συμμετέχει η IDEC AE:

  • InQual: Αποτυπώνοντας την Ποιότητα στην Επαγγελματική Εκπαίδευση
  • BEQUAL: Συγκριτική αξιολόγηση για τη Διασφάλιση της Ποιότητας στη Μαθητεία και στη Μάθηση Βάσει Εργασίας
  • On Track: Παρακολούθηση αποφοίτων επαγγελματικής κατάρτισης
  • TCCVET: Ψηφιακός γραμματισμός για εκπαιδευτές επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης (ΕΕΚ)